IFS Food
Standard do audytowania jakości i bezpieczeństwa żywności dedykowany dla firm zajmujących się produkcją i przetwórstwem żywności.
Standard powstał na bazie normy ISO 9001 i wdraża dodatkowo wymagania prawne, zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej, analizę zagrożeń zgodnie z systemem HACCP, jak również przepisy Unii Europejskiej w zakresie postępowania z substancjami alergennymi oraz organizmami genetycznie zmodyfikowanymi.
Cele opracowania standardu IFS Food
- stworzenie jednolicie sformułowanych zasad oceny dla wszystkich producentów i dystrybutorów produktów marki własnej,
- jednolita procedura auditu
- wzajemna akceptacja wyników auditów, dająca wyższy poziom przejrzystości w łańcuchu dostaw żywności
Korzyści z posiadania certyfikatu IFS Food
- większa efektywność zakładu dzięki częstej optymalizacji procesu
- większe bezpieczeństwo produktów, a tym samym mniejsze ryzyko ponoszenia odpowiedzialności za niebezpieczny produkt
- większe zaufanie klientów
- lepszy wizerunek marki i firmy
Obecnie obowiązuje 8 wersja standardu. Audyty według nowej wersji są przeprowadzane od stycznia 2024 roku.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie: www.ifs-certification.com
Oferujemy:
Pomoc w przygotowaniu do certyfikacji oraz utrzymaniu i aktualizacji systemu, w tym:
- opracowanie dokumentacji odzwierciedlającej funkcjonowanie systemu
- przeprowadzanie auditów wewnętrznych przez wykwalifikowanych auditorów
- wsparcie w trakcie auditu certyfikującego oraz pomoc przy projektowaniu i wdrożeniu działań korygujących
- aktualizację systemu / dokumentacji w przypadku wydania nowej wersji normy
- pomoc w wyborze firmy certyfikującej.